Odżywiamy się. Jedni mówią „jestem tym, co jem”. Czy jedzenie to to samo, co odżywianie? Naukowcy zapewniają, że nie. Jedzenie to bardzo pojemne określenie. Właściwie wszystko, co da się przełknąć może stanowić jedzenie. Nie powinno jednak zawierać tak zwanych wypełniaczy, pustych kalorii.
Takie jedzenie nie ma to jednak nic wspólnego z odżywianiem. Odżywianie powinno zaspokajać wszystkie elementy potrzebne do życia organizmowi; białka, tłuszcze, cukry, witaminy. Powinno być odpowiednio zbilansowane. Inne posiłki powinny spożywać kobiety, inne mężczyźni, inne dzieci, inne niemowlęta. Każdy wiek ma swoje prawa, wymaga także innego zestawu witamin i mikroelementów. Kobiety w wieku rozrodczym, w czasie ciąży potrzebują zwiększonej dawki kwasu foliowego, zwiększonej dawki innych witamin. Dziecko podbiera matce składniki odżywcze. Można posiłkować się witaminami z apteki, kompleks witamin znajdziemy w każdej aptece. Nie kupujmy ich jednak bez konsultacji z lekarzem. Zwłaszcza odpowiednie dawkowanie witamin jest bardzo ważne. Witaminy także można przedawkować, zamiast wspomóc organizm zaszkodzimy mu, zatrujemy.
Właśnie, dlatego najlepsze najbardziej wartościowe są witaminy zawarte w posiłkach, zdrowych posiłkach. Tych witamin i mikroelementów nie przedawkujemy, one są najlepiej przyswajalne przez organizm.
Podstawowe witaminy; witamina A, D, E, i witamina K są rozpuszczalne w tłuszczach, witaminy rozpuszczalne w wodzie;
– tiamina witamina B1
– ryboflawina witamina B2
– niacyna witamina PP
– kwas foliowy
– witamina B12
– biotyna witamina H.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach należy spożywać z tłuszczami, np. z masłem, rozpuszczalne w wodzie popijać dużą ilością wody.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w wątrobie. Witamin rozpuszczalnych w wodzie organizm nie potrafi magazynować, nie można ich zjeść „na zapas”. Wydalane są wraz z moczem. Dbałość o codzienne prawidłowe odżywianie, dlatego jest taka ważna.
Niedobór witamin to awitaminoza, niw wolno do niej dopuścić. Niedobór witamin upośledza przemianę materii, upośledza produkcję hormonów. Cały organizm choruje.
Zasadniczo w zdrowej i zbilansowanej diecie powinniśmy dostarczać wszystkich witamin. Jeśli dochodzi do ich niedoboru, pierwszym krokiem powinna być modyfikacja diety.