Bakłażan, to pyszne warzywo charakterystyczne dla diety śródziemnomorskiej. Jego konsystencja i smak sprawiają, że można się nim cieszyć w wielu różnych potrawach. W tym artykule wyjaśnimy wartość odżywczą tego warzywa i jego korzyści zdrowotne. Bakłażan to warzywo z rodziny psiankowatych (Solanum melongena), które w 90% składa się z wody. Ma gładką skórę, która jest jadalna. W rzeczywistości skórka bakłażana ma wysoką wartość odżywczą, więc po usunięciu goryczy można ją jeść. Zawiera solaninę, która spożywana na surowo może być toksyczna w organizmie. Jest niskokaloryczny, dlatego idealnie jest włączyć go do diety odchudzającej.
Wartość odżywcza bakłażana w 100 gramach
- Węglowodany 8,29
- Energia (kcal) 16,56
- Błonnik 2,4
- Magnez 10,6
- Białko 1,24
- Węglowodany 2,66
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia bakłażanów
Warzywo to jest silnym antyoksydantem i sprzyja opróżnianiu żółci. Oprócz tego, że jest wszechstronnym pokarmem, zapewnia ogólne korzyści zdrowotne.
Jest dobry dla serca
Zawartość antyoksydantów pomaga zapobiegać chorobom serca i jednocześnie zwalczać wolne rodniki. Regularne spożywanie bakłażana może pomóc w zapobieganiu ostremu zawałowi serca, wynika to z faktu, że reguluje on poziom cholesterolu we krwi. Dostarcza potasu i niewielkiej ilości sodu, który obniża ciśnienie krwi.
Pomaga w utrzymaniu idealnej wagi
Zawartość błonnika w tym warzywie pomaga odczuwać sytość przez dłuższy czas. Jednocześnie bakłażany mają niski indeks kaloryczny, więc są przydatne do utrzymania idealnej wagi. Z drugiej strony bakłażan jest moczopędny, pomaga nam eliminować płyny i poprawia retencję płynów. Nie wiesz jak przyrządzić bakłażana? Poznaj przepis na faszerowanego bakłażana.
Pomaga kontrolować cukier
Zawiera niewiele węglowodanów, a jednocześnie zmniejsza szybkość wchłaniania cukru z innych pokarmów. Bakłażan staje się więc sprzymierzeńcem dla pacjentów z cukrzycą typu 2.
Eliminuje wirusy i pasożyty
Według badań, warzywo to zawiera kwas chlorogenowy, który może pomóc wyeliminować lub zredukować pasożyty i zwalczyć wolne rodniki.
Rak
W niektórych badaniach naukowych podkreślono, że zawartość polifenoli w bakłażanach może zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów lub raka. Wydaje się, że regularne spożywanie tego warzywa może dostarczyć organizmowi antocyjanów, które blokują rozwijanie się enzymów odpowiedzialnych za rozwój niektórych rodzajów raka.
Zapobiega chorobom kości
Posiada dużą dawkę minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, a także kwas foliowy, które mają istotne znaczenie w profilaktyce zapalenia stawów czy osteoporozy.